Egészségügyi rovatunk

A cikkeket összeállította: Bucsák Krisztina

Vissza a cikkekhez

Neuropátia

Cukorbeteg idegrendszeri betegség alatt (Diabetic Neuropathy) a cukorbetegség komplikációját értjük, ami az idegeket támadja meg. Legelterjedtebb fajtája a perifériális neuropathy, ami a perifériális idegeket érinti. Perifériális idegeknek nevezzük azokat az idegeket, amik az agyból kiindulva a gerincen keresztül jutnak el az izmokhoz, bőrhöz, a belső szervekhez és a mirigyekhez. Ez a betegség meggátolja a fenti szervek normális működését, bénulást és érzékek elvesztését idézi elő a kezekben és a lábfejen egyaránt.
Cukorbetegség által bekövetkezett idegrendszeri problémák miatt, érzéketlenség léphet fel, melynek következményeként kialakulhatnak kisebb karcolások, hólyagok, illetve sebek a bőrön, amiről tudomást sem vesz a cukorbeteg ember. Ám, ha nem kezelik ezeket a kis sérüléseket, akkor akár súlyos következményekhez, – fekélyhez vagy amputációhoz- is vezethetnek. Ujjeldeformálódások is kialakulhatnak, például kalapács ujj, vagy karom ujj.
Nagyon fontos tényező, hogy a cukorbetegek odafigyeljenek betegségükre és megelőzzenek minden fajta lábsérülést.

Megelőzés

Ha egy cukorbeteg megelőző lépéseket tesz, akkor csökkenti a komoly lábfej sérülésének kockázatát. Eredmény csakis megfelelő kezeléssel, illetve vércukor szinten tartásával érhető el, továbbá, kérjük, fontolja meg az alábbi javaslatokat:
• Szokjon le a dohányzásról
• Csökkentse a minimumra az alkoholfogyasztást
• Rendszeresen ellenőriztesse magát orvosával
• Végeztessen rendszeresen vér és vizelet tesztet
• Mozogjon rendszeresen, orvos utasításainak megfelelően!

A megfelelő lábbelik és talpbetétek használata nagyon fontos szerepet játszhatnak a cukorbetegség által okozott lábpanaszok kiküszöbölésének érdekében. Könnyű talpbetétek használata, mindenképpen javasolt az érzéketlen cukorbeteg lábra. A talpbetétek anyaga nyomáspontokkal való alkalmazkodásra lett kialakítva, ami elengedhetetlen kényelmet biztosítanak a lábnak.

A cukorbeteg lábbelinek a következő védő előnyökkel kell rendelkeznie:
• Magas és széles cipőorr
• Kivehető talpbetét
• Rocker betétek a nyomáscsökkentésre
• Erős sarok szélek a stabilitásért és támaszért

Ha Ön cukorbeteg, tökéletesen tisztában kell lennie a veszélyekkel, ami az Ön lábára vonatkozik. Nemcsak fontos, hogy megtegye a megfelelő megelőző lépéseket a láb egészségének megóvása érdekében, hanem kimagaslóan egyformán fontos hogy mindenki vigyázzon saját, és környezete egészségére!