Egészségügyi rovatunk

A cikkeket összeállította: Bucsák Krisztina

Vissza a cikkekhez

A lúdtalp

A leggyakoribb, népbetegségszámba menő statikai lábbetegség a lúdtalp, a láb hosszanti boltozatának a lelapulása. Tünetei a sarok befelé dőlése, hossz és harántboltozat lesüllyedése, fáradékonyság, láb és lábszárfájdalom.

A láb fejlődési zavarai következtében is kialakulhat, de többnyire túlterhelésre, a mesterséges körülmények okozta terhelés, vagy helytelen irányú igénybevétel hatására fejlődik ki.

Gyermekkor bizonyos periódusában különösen nagy a lúdtalp kialakulásának veszélye.
Azok az időszakok, amikor a gyermek lábát hirtelen fokozottabb terhelés éri, a következők:

1. Állás, járás kezdete.
2. Óvodáskor, iskoláskor kezdete.
3. A serdülőkori gyors növekedés és súlygyarapodás szintén nagy megterhelést jelent.
4. A mozgás hiánya, egészségtelen életmód.
5. Nem megfelelő cipő viselete. A sarkat befelé döntő cipő elősegíti a hosszanti boltozat lelapulását, úgyszintén a fokozott cipősarok emelés a harántboltozat süllyedését segíti elő.

A felnőttkori elváltozások gyakran már a serdülőkorban kezdődnek. Ha már a fiatalkorban észlelt panaszokhoz nagy testsúlynövekedés és tartós állással járó munkakör is társul. A láb képtelen megfelelni a vele szemben támasztott követelményeknek és statikus lábdeformitás, lúdtalp kialakulásával kell számolnunk.

A kóros statikai viszonyokat a lábizomzat kezdetben aktívan korrigálja. Az izomzat kifáradása után a szalagok is megnyúlnak, és létrejön a jellegzetes lábdeformitás.

Kisgyermekkorban a belső cipősarok emelése, vagy talpbetét használatával korrigálhatjuk a sarok befelé dőlését és ezzel egyidejűleg kialakulhat a hosszanti lábboltozat. Fontos tehát a helyes sarokállás biztosítása. Ugyanilyen fontos a lábizomzat erősítése, a rendszeres lábtorna. Naponta 2x 15-20 percig lábujjhegyen járás, lábujjhegyre állás. Ha megfelelő cipő és lábtorna ellenére panaszos a gyermek, talpbetét viselése ajánlott. A láb növekedésének megfelelően a talpbetétet cserélni kell, az izomzat erősödése 10-12 éves korig várható.

Irodalom:
Dr. Vizkelety Tibor: Gyermekortopédia (1976)
Dr. Gáspárdy Géza: A láb mozgásszervi betegségei (1998)