Egészségügyi rovatunk

A cikkeket összeállította: Bucsák Krisztina

Vissza a cikkekhez

Tyúkszem

A tyúkszem a megkeményedett és az elhalt bőr felhalmozódásából, megkeményedéséből alakul ki. Tölcsér alakú közepe van egy ponttal, ami az alatta elhelyezkedő ideget nyomja, ez okozza a fájdalmat. A tyúkszem elsősorban az ujjak felső részén alakul ki, de megjelenhet az ujjak oldalán és végén is. Elfertőződhetnek, begyulladhatnak, főként, ha sokáig dörzsölődnek a cipőhöz. Az ujjak között kialakult tyúkszemet puha tyúkszemnek nevezik.

Leggyakoribb okozói lehetnek a szűk lábbelik, magas sarkú cipők, szoros zokni vagy harisnya, eldeformálódott ujjak, csontkitüremkedések, illetve ha az ujjak egy bő cipőben előre – hátra mozognak járás közben. A nem kezelt tyúkszem akár fekély kialakulásához is vezethet!

Kezelés és megelőzés

A tyúkszemet egy nagyon egyszerű módon lehet megelőzni és kezelni. Megfelelő lábbelit kell viselni, extra hellyel az ujjaknál. Kerülje a túl szűk vagy túl bő cipőket, használjon talpbetétet, ami sokkelvezető anyagból készült. Szintén kerüljük a szoros zokni és harisnya viselését.
Nem javasolt különböző eltávolító módszerekkel, tapaszokkal próbálkozni, ezek fokozhatják az irritációt és a kényelmetlenséget.
Cukorbetegek, illetve akiknek gyenge a keringése, ne használjon semmilyen kémia anyagot a tyúkszem eltávolításához!