Egészségügyi rovatunk

A cikkeket összeállította: Bucsák Krisztina

Vissza a cikkekhez

Terhesség és a lábfej

A terhesség sok változást idéz elő a női testben. Számos nő panaszkodik különböző tünetekre a terhessége alatt. A leggyakoribb panasz a lábfájdalom. Természetes hogy a testben, a gyarapodó súly miatt is, a gravitációs központ megváltozik, és mindez új súlybeállítást és extra nyomást eredményez a lábakban. A két leggyakoribb betegség ami a terhes nőknél jelentkezik a lúdtalp és ödéma. Ezek a problémák sarokfájdalomhoz, boltozati fájdalomhoz és talpfájdalomhoz vezethetnek.
Előfordulhat lábgörcs, visszér. Ezek miatt nagyon fontos, hogy minden terhes nő legyen tisztában a lehetséges problémákkal, hogy megőrizhessék egészségüket terhességük alatt is.
A lúdtalp megnehezítheti a járást, fájdalmat okozhat a lábfejekben, vádlikban és a háton.
Az ödéma, a láb feldagadása, általában a terhesség késői szakaszában jelentkezik. A megnagyobbodott méh nyomással van a véredényekre a medencében és a lábakban, lelassítja a vérkeringést az alsóbb szervekben. A test vízkészlete ugyanannyi marad, mint terhesség előtt, csak áthelyeződik. Amikor a lábfejek meg vannak duzzadva, ellilulnak. Néha extra vízmennyiség halmozódik fel terhesség alatt, ami növeli a duzzadást. Ha a duzzadás arctájékon vagy a kezeknél is jelentkezik, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni!

Kezelés és megelőzés

Hatásos módszerek léteznek, mindkét betegség kezelésére, mint például az előre gyártott orthotics betétek. Ezeknek a betéteknek megfelelően kialakított boltozati alátámasztással, közepes hátsó kiképzéssel kell rendelkezniük, a lúdtalp korrigálásához.
Megfelelően illeszkedő lábbelik szintén nagyon fontosak a kezelésben, válasszon kényelmes cipőt, ami extra sokkelvezető képességgel és alátámasztással bír.

Az ödéma a lábfejben csökkenthető a következőféleképp:

• Polcolja fel lábait, amilyen sokszor csak teheti. Ha sokat kell ülnie, helyezzen egy kis lábtartót a lába alá, hogy megemelje őket.
• Viseljen megfelelően illeszkedő lábbelit, hiszen az a cipő, ami túl keskeny, szűk vagy rövid, gátolja a rendes vérkeringést.
• Méresse le lábait párszor a terhessége folyamán, mennyit változik a mérete.
• Varrás nélküli zoknit hordjon, ami nem gátolja a vérkeringést.
• Ha hosszú ideig kell vezetnie, tartson állandó szüneteket, nyújtsa ki lábait, a keringés javítása érdekében!.
• Tornázzon, mozogjon rendszeresen hiszen az általános egészség elengedhetetlen feltétele. A rendszeres séta az egyik legjobb testmozgás.
• Igyon nagy mennyiségben vizet, hogy testét megóvja a kiszáradástól. Ez segíti, hogy a test ne tároljon olyan sok felesleges vizet.
• Egyen kiegyensúlyozottan, egészségesen!

A duzzadás általában ugyanakkora mindkét lábon. Ha mégsem így lenne, ez valószínűleg vérkeringési zavarok tünete, haladéktalanul forduljon orvoshoz!