Egészségügyi rovatunk

A cikkeket összeállította: Bucsák Krisztina

Vissza a cikkekhez

Plantar Fasciitis

Plantar Fasciitis gyulladáson, a talpon végighúzódó izomköteg húzódását, túlnyújtását értjük. Akkor okozza ezt a betegséget, amikor ez az izom megnyúlik, vagy gyakori feszítésnek van kitéve.
Plantar Fasciitisból gyakran alakul ki sarokfájdalom, sarokkinövés, boltozati fájdalom, túlfeszítését és megnyújtását a következő tényezők okozhatják:

• Lúdtalp, aminek eredménye, hogy a boltozat összeesik súlykihatás miatt
• Túl magas boltozattal rendelkező láb esetén
• Hirtelen fokozott fizikai aktivitás
• Túlsúly, terhesség
• Nem megfelelő lábbeli viselése

A lúdtalp az egyik fő okozója, mert séta közben a boltozat teljesen eléri a földet, túlfeszítve az izmot a talpban, elhúzva a sarokcsonttól.
Ennél a betegségnél általában a talp fáj belülről ahol a sarok és a boltozat találkozik. A fájdalom gyakran akut, többnyire reggeli felkelés után közvetlenül vagy hosszabb idejű pihenés után jelentkezik, mert miközben az izom pihen, összehúzódik, napközben járás közben pedig megnyúlik, és a fájdalom enyhül.

Kezelés és megelőzés

A kulcsa a kezelésben az, hogy pontosan meghatározzuk, mi okozza a betegséget. Ha lúdtalp az oka, egy megfelelő talpbetét, hosszanti alátámasztással, hatásos fegyver lehet a lúdtalp kezelésében és a plantáris fascia enyhítésében, gyógyításában.
Ha magasabb a lábboltozat, ami szintén okozhatja a panaszokat, párnázott sarokrész ajánlott, illetve sokkelvezető anyagból készült lábbeli.
További hatásos módszerek lehetnek a nyújtógyakorlatok, az éjszakai izomnyújtók, a párnázott sarokrésszel rendelkező cipők viselése, és a sarokbetétek.
Hasznos megfogadni: kerülje a futást kemény vagy egyeletlen talajon, viseljen megfelelő talpbetétet és lábbelit, ami alátámasztja a boltozatot megakadályozva a talpizom nyúlását.