Egészségügyi rovatunk

A cikkeket összeállította: Bucsák Krisztina

Vissza a cikkekhez

Körömgomba

A körömgomba (Onychomycosis), általában az idősebb korosztály betegsége, ritkán fordul elő gyerekeknél. A gomba szereti a meleg és nyirkos környezetet, befészkeli magát a köröm alá és elterjed, átterjedhet minden körömre és a kézre is. Tünetei: duzzadás, vastag és sárgás, repedezett körmök, foltosodás, vagy a köröm teljes elvesztése.
A lábon nehezebb az eltávolítása, mert a lábköröm nehezebben nő, elsősorban a nagylábujjat támadja, de bárhol máshol is megjelenhet.
A fertőzés elkapható nyirkos, nedves környezetben, például uszoda, edzőtermek, zuhanyzók. Áterjedhet minden családtagra. Atléták, és akik szűk zoknit hordanak nehezebb a lábujjakat szárazon tartani, magasabb a kockázata, hogy megkapják a fertőzést. Az állapot fertőző, egyik emberről a másikra terjed, a test különböző pontjait is érintheti.
Kockázati tényezők lehetnek pl. a bőr pH faktor szintjének kedvezőtlen irányú eltolódása, a nedvesen hagyott bőrfelület, illetve a gyengébb immunrendszer. Cukorbetegeknek eleve magasabb a rizikófaktoruk, mert immunrendszerük gyengébb. Esetükben, különösen javasolt hogy bőrgyógyásznál vágassák körmüket.

Kezelés és megelőzés

Mivel nehéz a kezelése, sokkal célszerűbb út a megelőzés. Védőcipő vagy szandál viselete javasolt arra alkalmas helyeken, ne hordjuk más lábbelijét, zokniját, törölközőjét. Talpbetét használata ajánlott és lehetséges, kipárnázott belsővel, hosszanti emeléssel a stressz csökkentése érdekében a lábakon.
Mossa lábát rendszeresen, törölje szárazra mindenhol. Nem javasolt körömlakk használata a lábakon, ápolja körmeit megfelelően, tisztítsa meg a pedikűr készletet, mielőtt használná.
Ha megkapta ezt a fertőzést, minden esetben keresse fel bőrgyógyászát vagy háziorvosát. Az orvos lehetséges, hogy eltávolítja körmét. Gyógyszeres kezelés általában szükséges. Csak nagy néhány esetben kell a körmöt műtéti úton eltávolítani.