Egészségügyi rovatunk

A cikkeket összeállította: Bucsák Krisztina

Vissza a cikkekhez

Gyógyászati segédeszközök használata

Gyógyászati segédeszközök kiegészítő használata nem csupán biztonságos, hanem lerövidíthetik a gyógyulás idejét, megkönnyíthetik kórházi vagy akár a házi betegápolást.
Az alábbi leírásban a gyógyászati segédeszközök különböző típusait ismerhetjük meg részletesebben.

Járást, helyváltoztatást segítő eszközök:

 • botok, többlábú botok
 • mankók
 • járókeretek
 • rollátorok
 • kerekesszékek

Mankók, járóbotok

A hónaljmankó nem csak az alsó végtag terhelésének csökkentésére szolgál, hanem gyakorlatilag az érintett alsó végtagot helyettesíti.

Könyökmankó pedig  a járás stabilizálására, az alsó végtag terhelésének csökkentésére szolgál.

A járóbotok sérült láb részleges tehermentesítésére, valamint a mozgáskoordinációs zavaroknál a járóképesség javítására szolgálnak. Bal- és jobbkezes kivitelben is létezik. A járás stabilizálásának eszköze, használható egy, vagy egyszerre a két támbot is.
Célszerű állítható magasságú botot választani, mert ha a bot alacsonyan vagy épp ellenkezőleg, túl magasan van beállítva, akkor nem tölti be megfelelően a funkcióját. Az állítható botok magasságát, a következő képpen kell a testmagassághoz igazítani:

 • Az érintett oldallal ellentétes oldali kézben kell fogni a botot
 • A könyök kb. 25-30 fokos hajlított helyzetű legyen
 • A bot a csípő magasságáig érjen
 • A bot alsó vége kb. 10-15 cm-re, legyen a kislábujjtól

A lépcsőn járás szabálya bottal:

 1. A lépcsőn fölfelé az egészséges lábbal induljunk.
 2. Lépcsőn lefelé pedig mindig az érintett végtaggal induljunk

A bot végén található gumi szerepe  csúszásmentes tapadás biztosítása,  azonban könnyen elkopik. Botvég gumi éppen ezért külön is megvásárolható a gyógyászati segédeszköz szaküzletekben.

Milyen esetekben nem javasolt a bot használata?

Az egyensúlyzavarral küszködő pácienseknek nem javasolt a bot használata, ilyen esetben inkább járókeretet érdemes választani.

Járókeretet a járás biztonságának fokozására használjuk, nehezen mozgó betegeknek, műtét után a mobilizáció kezdetén nyújt nagy segítséget.

Járókeret vagy rollátor használata járásbizonytalanság vagy fizikai gyengeség esetén válhatnak szükségessé. A járókeretet járás közben emelni kell az előrehaladáshoz, ezért olyan könnyű. Négy lába gumiban végződik, ezzel  biztosítva a stabilitást.

A rollátor kerekekkel van felszerelve. Hasznos segítség a bevásárlásnál is, hiszen a kosarában kisebb csomag is szállítható. (5-6 kg.) A vázszerkezetre szerelt ülőke hosszabb járás után pihenési lehetőséget biztosít, a fékek pedig a biztonságot növelik. Létezik összecsukható változata is  egyszerűbbé téve a tárolását, valamint némely változat járóbot tartóval is rendelkezik. A járókeretek és a rollátorok is állítható magasságúak, mindenképpen kérjünk segítséget az első beállításkor!

A kerekesszékek a betegek helyváltoztatására, közlekedésére szolgáló eszközök. Lehetnek kézi és elektromos meghajtásúak, szobai illetve utcai kivitelben, használatuk esetén fontos  akadálymentes környezet.

N E SZ É GY E L J Ü K!

Ne idegenkedjünk semmilyen segédeszköz igénybevételétől, mert használatukkal  nem csak hogy javíthatunk életminőségünkön hanem használatukkal újra magabiztossá válhatunk!

A gyógyászati segédeszközök támogatásáról felírathatóságáról és kihordási idejéről a Országos Egészségbiztosítási Pénztár, Online Segédeszköz Jegyzékében lehet tájékozódni:                                   http://sejk.oep.hu/ 

Copyright © 2019 Rehab-Rába Kft