Egészségügyi rovatunk

A cikkeket összeállította: Bucsák Krisztina

Vissza a cikkekhez

Fájdalmas kinövések a lábon

A köznyelvben tyúkszemnek nevezzük lábon képződő, tömött, fokozottan elszarusodott kinövéseket.

A vírusok által okozott tyúkszemek inkább fiatal korosztályra jellemzők. Az ortopédiai esetekben, fokozott nyomásnak kitett területeken megjelenő, megvastagodott bőrkinövések viszont, az idősebbeket érintik. A tyúkszem mindkét típusa fokozottan elszarusodó, talpon lévő, fájdalmas bőrkinövés formájában jelenik meg. A kinövések mérete néhány millimétertől egy centig terjedhet, de előfordulhat az is, hogy egy nagyobb területen több vírusos szemölcs is egybe nő.

Vírusos tyúkszem

A kezelés szempontjából nagyon fontos annak megállapítása, hogy pontosan mi okozta a tyúkszemet. Ha a panaszok hátterében komoly ortopédia probléma áll, esetleg lúdtalp vagy harántsüllyedés okozza, akkor egy tyúkszemtapasz biztosan nem lesz hosszú távon hatásásos.
A tyúkszemtapaszok változatai alapvetően csak szalicilsavat tartalmaznak, ami felpuhítja a bőrt, viszont vírusfertőzés esetén nem hatásosak, ráadásul, az így megpuhított bőr még ép hámsejtjeibe is könnyen eljuthat a kórokozó. Emiatt ha a tyúkszem okozója vírus, a megoldást vírusellenes szerek alkalmazása jelentheti, ám ha ezek a készítmények nem vezetnek eredményre, akkor végső esetben szóba jöhet a fagyasztás vagy a sebészi beavatkozás. Az idősebb, vagy diabéteszes beteg esetében a lábon ejtett seb nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem gyógyul be. Ilyenkor a drasztikusabb beavatkozás inkább hátrány, mint előny. Nehéz megelőzni a probléma kialakulását, hiszen a vírus, lábon lévő sérülések miatt jut be a szervezetbe. Megfelelő lábápolással, lábhigiéniával viszont kivédhető, esetenként megelőzhető a vírus okozta tyúkszem kialakulása.

Lábelváltozásos tyúkszem

Mivel a tyúkszemet lábelváltozás is okozhatja, a megelőzés szempontjából fontos, hogy az ilyen jellegű ortopédiai problémák minél előbb kezelve legyenek.
Ilyen problémát okozhat például a lúdtalp, a rossz testtartás, a helytelen sarkon járás, vagy gyenge alsó végtagok, talpizmok túlterhelése. A nagylábujj, vagy más néven öregujj betegségei közé tartozik a bütyök, ami a nagylábujj belső oldalán alakul ki. Ennek fő oka nőknél többnyire a szűk cipő hordása, ami kifelé kényszeríti az öregujjat. A szűk cipő szintén csontkinövést, azaz bütyköt okoz. Ugyancsak gyakori lábelváltozás a kalapácsujj, amit a szűk orrú cipők idézhetnek elő, illetve létrejöhet keresztboltozat-süllyedés miatt is. A bokasüllyedés és lúdtalp is gyakori jelenség, tünete, hogy álláskor szemmel láthatóan lesüllyed a láb belső íve. A vizes láblenyomat támpontot adhat, amikor a lenyomatnál teli talp látszik. Bokasüllyedésnél súlyosabb esetben hátulról a boka befelé fordul, ilyenkor tovább romolhat a helyzet, ugyanis kialakulhatnak a betegnél térd-, csípő-, vagy gerincpanaszok is.

Óvatosan az öndiagnosztikával, hiszen ennek a fordítottja is igaz!

Műtéti beavatkozások:

Kalapácsujj:
Műtét esetén a kiálló részt és az első ujjperc fejét csípik le, a helyes pozíciót pedig ínplasztikával korrigálják. Ritkább esetekben a csont alapját csípik le és ezt a lábujjat nyújtó ín hosszabbításával egészítik ki. Ínplasztika esetén szükséges lehet a helyes pozíció rögzítése, a lábujjba vezetett dróttal, ami hetekkel később kerül eltávolításra. Abban az esetben, amikor műtét nem jöhet szóba a beteg életkora, egészségi állapota miatt, a megoldást leginkább az egyénre szabott gyógycipő vagy kontaktbetét viselése jelentheti.

A lábelváltozásos bütyök megelőzésében lényeges szerepet játszik a kényelmes, széles orrú cipők viselése, a cipőben lévő stabil betétek használata, a gondosan kiválasztott cipőméret, és természetesen a stabil járáshoz elengedhetetlen helyes testtartás!