Egészségügyi rovatunk

A cikkeket összeállította: Bucsák Krisztina

Vissza a cikkekhez

Boltozati fájdalom

A boltozati fájdalom (gyakran használják boltozati feszülésként) egy gyulladás és/vagy égő érzés a talp boltozati részében.

Mi okozhatja?

Nagyon sokféle tényező okozhat boltozati fájdalmat. Szerkezeti egyensúlyhiány vagy sérülés a lábfejen gyakori közvetlen okozói.
A leggyakoribb ok egy úgynevezett plantáris fascia.
A plantáris fascia egy széles szövet, ami a talp alulsó részén helyezkedik el, a saroktól halad végig a láb első részéig. A plantáris fascia túlfeszítése általában a lúdtalpnak köszönhető és ez okoz problémákat (plantar fasciitis).
A plantáris fascia által okozott gyulladás gyakran vezet fájdalomhoz a saroknál és a boltozati résznél. A fájdalom gyakran erőteljesebb a reggeli órákban, közvetlenül felkelés után vagy hosszabb idejű pihenés után. Ha kezelés nélkül hagyjuk, csontos kidülledés alakulhat ki. Nagyon fontos, hogy kezelve legyen, mielőtt súlyossá fordulna a betegség.

Kezelés és megelőzés

Ez egy olyan gyakran előforduló lábfejbetegség, amit könnyen lehet kezelni. Ha boltozati fájdalomtól szenved,kerülje a magas sarkú cipők használatát amikor csak lehetséges. Válasszon olyan lábbelit,aminek alacsony a sarokrésze, puha bőrből készült és sokkelvezető tulajdonsággal rendelkezik, valamint kivehető a talpbetéte. Ha a fájdalomnak köze van a lúdtalpához, akkor válasszon egy orthotic alátámasztással rendelkező lábbelit, amiben közepesen megerősített sarokrész és megfelelő hosszanti alátámasztás van.