Egészségügyi rovatunk

A cikkeket összeállította: Bucsák Krisztina

Vissza a cikkekhez

Achilles ínbetegség

Achilles ínbetegség okozhat gyulladást és elkorcsosulást az achilles ínben. Az achilles egy nagy méretű ín, ami a alsó lábszárunk hátsó részében helyezkedik el és sarokban végződik. A fájdalom, amivel az achilles ínbetegség járhat, bármiféle sérülés nélkül is fokozatosan kifejlődhet. A fájdalom lehet szaggató, égő, ill. szúrós. Az achilles ínbetegség kezelését nem szabad elhanyagolni, mert az ín elgyengülhet és elszakadhat.

Az achilles ínbetegséget súlyosbíthatják olyan tevékenységek, melyek folyamatosan terhelik az ínt és ezáltal gyulladást okozhatnak. Néhány esetben hosszabb idejű állás is okozhat tüneteket. Gyakori probléma, ami leggyakrabban atlétáknál és hosszútávfutóknál jelentkezik elsősorban. Az achilles ínbetegséget elég nehéz kezelni atlétáknál a magasabb fokú megerőltetés miatt és kezelés közbeni leállás lassítja az edzéseket.
Akik ebben a betegségben szenvednek, gyakran panaszkodnak, hogy a reggeli felkelés utáni első lépések a legfájdalmasabbak. Egy másik elterjedt panasz a fájdalom, ami azután következik be miután valaki hosszú ideig egy helyben ül. A fájdalom csökkenhet miután a láb mozgatva van (járás,futás stb.).

Mi okozhatja?

Számos tényező okozhat achilles ínbetegséget, leggyakrabban a túlfordítás, ami előfordulhat járás közben, amikor a talpboltozat összeesik a súly alatt, ezáltal túlerőltetve az achillest.
Más tényezők is előfordulhatnak, például helytelen cipőválasztás, a nem megfelelő nyújtógyakorlatok atlétáknál, valamint a rövid achilles ín, közvetlen sérülés, és sarokcsont deformáció.

Kezelés és megelőzés

Atlétáknak, főleg futóknak javasolt beiktatni az alapos nyújtógyakorlatokat a megfelelő izombemelegítéshez. Javasolt a futó ill. gyalogló távok csökkentése, jeges tasak használata a lábon mozgás után és a emelkedők elkerülése. Atlétáknak javasolt valamiféle speciális alátámasztás (orthotics), sarokbetét alkalmazása. A sarokbetét megemeli a sarkat, ezáltal csökkenti a nyomást. Az orthotic eszköz használható túlfordítás megelőzésére, a hosszanti boltozat alátámasztására és a nyomás csökkentésére az achillesen. Ha a probléma folyamatos, konzultáljon orvosával!