Egészségügyi rovatunk

A cikkeket összeállította: Bucsák Krisztina

Vissza a cikkekhez

A gerincsérv

A csigolyákat egymástól a porckorongok választják el. A porckorong, járás közben tölt be fontos szerepet. A gerincsérv a csigolyák közötti porckorong (discus intervertebralis) elődomborodása a gerinccsatorna felé, ami nyomhatja a gerincvelőt, vagy az ideggyököt.
A discus belül lágy, zselatinszerű, kőrkörös gyűrűkből áll, középen folyadéktartalmú kocsonyás anyaggal. Ha a külső réteg rostjai megszakadnak, a belső lágy rész előreboltosul, súlyosabb esetben pedig át is törhet. A kocsonyás anyag a gerinccsatorna felé türemkedik és szűkületet okoz, a szűkebb gerinccsatorna az idők folyamán pedig tovább szűkül. Tünetei alapján lehet a fájdalom hirtelen kisugárzó, de érzéskiesés vagy mozgásszervi zavarok is jelentkezhetnek. Leggyakrabban az ágyékban és keresztcsont környékén fordul elő a betegség. Egyéb esetben mindkét oldalra kisugározhatnak a tünetek, sőt – ha ez a nyaki vagy háti szakaszon következik be – a gerincvelő is nyomás alá kerülhet, az érintett részen összes idegfunkció sérülhet, érzéketlenné válhat.

A porckorong kopása

A porckorong kopás a porckorong természetes folyamata, lényegében azt jelenti, hogy a porckorong elkezd kiszáradni, és ez által, elveszíti rugalmasságát is. A porckorong tehát nem csak sérülés következtében válhat sérülékenyebbé, elég egy hirtelen mozdulat hogy a porckorongsérv klasszikus tünetei hosszú távon megkeserítsék a mindennapokat. Nem kis fájdalmat okozhat egy rosszul indított emelés, vagy a túl intenzív mozgás, sőt, a túlsúllyal rendelkezők, még nagyobb kockázatnak vannak kitéve. A porckorongsérvet heves, éles fájdalom kíséri, mely derékból a fartájékba, forgóktól gyakran az alsó végtagba sugárzik. Nem ritka az alsó végtag zsibbadása, a láb mozgásainak gyengesége, valamint a széklet és vizeletürítés kontrolljának zavara sem.

Kezelés

Az elváltozások kezelése alapjában a fájdalom csökkentése érdekében kímélő pihenésből, nem- szteroid gyulladáscsökkentők, izomlazítók használatából és fizikoterápiából áll. Makacs tünetek esetén pedig szteroid-injekció adása jöhet szóba. Műtéti megoldás csak tartós konzervatív kezelés sikertelensége, fokozódó panaszok esetén, illetve vizelet- vagy székletürítési panaszok, bénulásos tünetek jelentkezése esetén válik szükséges. Ha megszűnt a fájdalom, fontos a hajlékonyság és az izomerő helyreállítására, és a hátizmok megerősítése. További panaszok megelőzhetők gerinctornával, rendszeres mozgással, az ideális testsúly elérésével és megtartásával.