Egészségügyi rovatunk

A cikkeket összeállította: Bucsák Krisztina

Vissza a cikkekhez

A gerinc betegségei

Fő tartó oszlopunkhoz, a gerincünkhöz kapcsolódnak végtagjaink, a csigolyaívek pedig a gerincvelőnek csontos burkát alkotják. A gerinc nem csak az emberi test tartóoszlopa, hanem fontos szerepet tölt be a szervezet támasztó és mozgató működésének fenntartásában is.

A hanyag tartást és a gerinc ferdülését fokozhatja a sok ülés. Gerincferdülést a hátizomzat gyengesége idézi elő, minek következménye a gömbölyű hát. A gerincferdülés odáig vezet, hogy csökken a tüdő légző felülete, a tüdő vérkeringés nehezebbé válik, a szív munkája pedig megnehezül. Később kialakul a szívelégtelenség, aminek következtében a beteg terhelhetetlenné válik, felgyorsulnak a gerinc fájdalmat okozó kopásos elváltozások. Ezeket a problémákat megelőzhetjük a hátizomzat erősítésével, és szakszerű tornával.

A nyaki gerinc

A nyaki gerinc porckopása esetén tarkótáji, vállba és karba illetve szívtájra kisugárzó fájdalom is jelentkezhet. A nyaki csigolyák kisebb eltolódásai az itt futó erek beszűkülését eredményezi, ami bizonyos mozdulatokra bekövetkező fejfájásban nyilvánul meg. Speciális nyújtógyakorlatokkal javíthatunk a helyzeten, amit otthon is elvégezhetünk a következő módon. Az egyik kezünkkel támasszuk fel állunkat a másikkal pedig tarkónál fogva húzzuk előre fejünket. Fájdalom ellen hatásos lehet, ha a beteg éjszaka a karjait a válla fölé emelve alszik, illetve ha kisméretű hengerpárnát helyez a tarkója alá.

Az ágyéki gerinc betegsége

A spondilózis (csigolyameszesedés) leggyakrabban a gerinc ágyéki részén lép fel, a csigolyák közötti kis-ízületek kopásos – degeneratív elváltozásai. A folyamat az összekötő szalagok meszesedésével, a gerinc mozgásképességének jelentős beszűkülésével jár. Ágyéki porckopás esetén a deréktáj izomzata feszessé válik. Jellemző a nehézkes hátrahajlás, fekvő helyzetben forduláskor jelentkező fájdalom, a reggeli merev ízületek, ami mozgásra folyamatosan enyhül. A fájdalom deréktájról a combokba, de akár mindkét lábba is kisugározhat, ami nem állandó, hiszen az irritáció következtében, gyulladás idézi elő. Célszerű tünetmentes időszakokban a derékizomzat erősítése, tornája. Hatásosak lehetnek a különböző vérkeringést javító gyógymódok.

Az isiász

Testünk alakját a gerinc formája határozza meg, a legsérülékenyebb részek elváltozásai okozzák a gyakori derékfájást. Az ülőideg fájdalma a porckorong belső, puha részének kitüremkedése, azaz ideggyöki fájdalom. Az isiász elhúzódó betegség és tavaszra illetve nyárra
javul. A derékfájdalmat és az isiászt, a csigolya közti porckorong sérvképződése idézi elő. A porckorong elváltozása, különböző fokozatú lehet: A betegség kialakulása kezdetben derékfájdalommal indul, majd kisugározhat az alsó végtagba is, majd zsibbadás is felléphet. Kemény fekhelyen oldalfekvésben, felhúzott térdekkel történő alvás sok esetben csökkenti a panaszokat.